خانه / نقد فیلم / سریال / هیولا (۱۳۹۷)

هیولا (۱۳۹۷)

هیولا (۱۳۹۷) (۱)

امتیاز سریال «هیولا» از پنج ستاره: *+ (یک و نیم از پنج)

کارگردان: مهران مدیری
نویسنده: امیر برادران
طراح و سرپرست فیلم‌نامه: پیمان قاسم‌خانی
تهیه‌کننده: مصطفی احمدی / مهران مدیری

ژانر: طنز
محصول: ایران
تعداد: یک فصل، ۱۹ قسمت
مدت هر قسمت: ۵۰-۴۰ د
قیقه

“توجه فرمایید،‌ با خواندن این مطلب، ممکن است داستان سریال لو برود.”

یک یادداشت

«رو مسخره‌گی پیشه کن و مطربی آموز»

توضیح واضحات دادن و تکرار مکررات کردن، اگر در چند سال قبل نوعی سوپاپ اطمینان بود و باعث می‌شد دل مردم خنک شده و با خود بگویند «آخیش دیدی فلانی حرف دل ما رو زد..» و بابت بیان همین بخش کوچکی از ناراحتی‌های‌شان و طعنه‌های بااحتیاط و جزئی به ناقضان حقوق فردی و اجتماعی در کشور ذوق کنند!؛ ولی آن روزگار گذشته و لحظه‌ای نیست که مردم در شبکه‌های اجتماعی حرف دل‌شان را نزنند، سر دل سبک کرده مشکلات‌شان را بی‌پروا فریاد نکنند و شرایط و مسئولان کشوری را با صراحت نقد نکرده، عضو پویش و جنبش و حرکت اجتماعی‌ای نشوند و خواستار احقاق حقوق پای‌مال شده‌شان نباشند و با فشار حداکثری خود به نهادها و افراد ذیربط بخشی از خواسته‌ی خود را محقق نکند و با سیاست‌هایی که نادرست می‌دانند به مبارزه بلند نشوند.

هیولا
هیولا

پس اگر قرار باشد از بدبختی و بیچارگی و دزدی و اختلاس و زد و بندهای اجتماعی و هنری و سیاسی با توجه به رویه‌ی پسرفتی که سینما و تلویزیون ما در دهه‌ی اخیر در پیش گرفته، اثری ساخته شود، آن اثر برای دیده شدن و مهم و محترم به شمار آمدن باید جدی باشد یا که طنزی تلخ و شدیدن گزنده را در خود جای داده باشد، نه این‌که به زور لودگی و خنده و شوخ‌مزگی مطلب را به خورد مردم بدهد تا این ساخته نه تنها اثرگذار نباشد بلکه برود کنار دست کمدی‌های سخیف و عامه‌پسندی که هیچ حرفی برای گفتن ندارند و تنها مناسبند برای اتلاف وقت.

در چنین شرایطی، ساخت سریال کمدی هیولا نه تنها کار مهم و شاقی به شمار نمی‌آید که هیچ، تکراری و لوس و توضیح واضحات دادن است و به تمسخر گرفتن و لطیف کردن شرایط دزدی و اختلاس و مال مردم‌خوری.

مدیری درباره‌ی سریال جدیدش به مخاطبینش می‌گوید «این سریال را حتمن ببینید، چون اثر بسیار بسیار مهمی‌ست، بسیار مهم، وقتی این کار را دیدید متوجه می‌شوید که چرا این را گفتم» سوال نگارنده این است که کدام بخش این سریال دقیقن مهم‌ست؟ چه چیزی در این سریال گفته شده که نمی‌دانسته و نمی‌دانیم و در موردش اطلاعات نداشته و نداریم و هر روز خبری در آن رابطه نمی‌شنویم؟ این سریال برای که مهم است؟ برای مردم بی‌نوا؟ دزدان؟ یا برای شخص مدیری و تیمش؟ این حرف مدیری مرا بیشتر یاد همایش‌هایی می‌اندازد که طرف سالن دو سه هزار نفری اجاره می‌کند و بلیط می‌فروشد تا راه و رسم متمول شدن را به مردم آموزش دهد و در نهایت فردِ همایش‌گذار با بلیط‌فروشی مبلغی هنگفت به جیب زده و مردم ساده‌لوح هم پول و هم وقت‌شان را باخته‌اند بی‌آن‌که متوجه باشند چه کلاهی بر سرشان رفته.

مدیری در این سال‌ها چه ساخته که ارزش تأمل جدی داشته و نصفه کاره رها یا که پایانش سر هم‌بندی نشده است؟ حنای او یک وقتی رنگ داشت؛ اما از زمانی‌که تصمیم گرفت به مجلس ششم بتازد و حرکت اجتماعی-سیاسی مهمی چون اعتصاب غذای نمایندگانی که در برابر انتصابات فرمایشی دست به چنین حرکت بزرگ و بی‌سابقه‌ی مدنی در کشورمان زدند را به سخره بگیرد، نه به جناحی خاص، بلکه به مردم و خانه‌ی ملت دهن‌کجی و برای عده‌ای که حیات کارهای صدا و سیمایی‌اش به آنان وابسته بود خوش رقصی کرد و در نتیجه حنایش رنگ باخت؛ حالا هم که برای پایان سریال نوزده قسمتی! هیولا، پای سانسور و سانسورچی را وسط می‌کشد که این امر برای نگارنده خنده‌دار است؛مدیری که سال‌هاست با صدا و سیما کار می‌کند و در چنین سازمانی رشد کرده و دوام آورده، مگر ممکن است خم و چم کار را نداند؟ او که خوب بلد است در برنامه‌هایش تنها به افراد و نهادهایی بتازد که خطری از جانب آنان تهدیدش نمی‌کند و هرگز با پرداختن به افراد و مسائل مهم‌تر حاشیه‌ی امنیتش را از بین نبرد و بارها امتحانش را پس داده و حالا چطور است که درگیر سانسور شده و برای پایان سریالش بهانه می‌تراشد؟

مگر هیولا جز یک سریال کمدی صرف است تا از این پس هر کسی از شرافت و شرافت‌مندی و احقاق حق حرف زد در دل به او بخندیم و یک «خودتی» حواله‌اش کنیم و خوشمزگی‌های داروفروشان بی‌وجدان ناصرخسرو، کسانی که بر سر جان آدم‌ها معامله می‌کنند به نظرمان بانمک بیآید و به کسی که دزدی و خون ملت را در شیشه می‌کند حق دهیم که مال حرام زیر دندانش مزه کند؛ سریال هیولا چیست جز هیچ و پوچ..

از شاهکار تیم نویسندگان هم همین بس که به راحتی آب خوردن بسیاری از کاراکترها را بی‌دلیل از داستان حذف کردند و معلوم نشد کی به کی بود. پیمان قاسم‌خانی که باید خوب بداند سریال نوشتن به این سادگی‌ها نیست که مدام پرسوناژ و خرده داستان را وارد کار کنی و بعد ندانی چطور جمع‌شان کنی و ناچار دست به سر به نیست کردن کاراکترها بزنی و در نتیجه روند را خراب کنی و روایت را نصفه نیمه رها سازی.

و البته که نقش کامران کامروا چه برازنده بر مهران مدیری نشسته است.

پی‌نوشت:

۱) برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد سریال «هیولا» اینجا کلیک کنید.

این را نیز ببینید

میدان سرخ

میدان سرخ (۱۴۰۰)

میدان سرخ (۱۴۰۰) (۱) کارگردان: ابراهیم ابراهیمان / بهرام بهرامیان / کمال تبریزی و… نویسنده: …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *