نام کتاب: داستانهای دلانگیز ادبیات فارسی
نویسنده: زهرا خانلری (کیا)
انتشارات: نشر توس
در بخشی از مقدمهی این کتاب از استاد پرویز ناتل خانلری میخوانیم:
“… اما جوانان این روزگار شاید مجال آن را نداشته باشند که همهی این داستانها را در متن اصلی که اغلب شاهکار بزرگان نظم و نثر ماست بخوانند و به این سبب غالبا از ادراک اشاراتی که در شعر به سرگذشت این اشخاص داستانی میشود عاجز میمانند و آن لذتی را که در اینگونه اشارات و کنایات هست در نمییابند. به این سبب بیم آن است که یکباره رشتهی ارتباط نسل حال و آیندهی ایران با میراث گرانبهای کهن گسسته شود و گنجینهی پر ارزش ادبیات فارسی بیوارث بماند.”
با نگاهی بر آثار دکتر زهرا ناتل خانلری (کیا)، آثاری که متاسفانه هنوز برخی از آنها به چاپ نرسیدهاند، در مییابیم که این استاد فرهیختهی عاشق ادب پارسی، چقدر به نسل جوان ایران علاقه داشتهاند. فردی که نوشتههایشان را با تساوی حقوق زن و مرد آغاز میکردند و تمام همتشان را برای انتقال ادب و فرهنگمان به نسلهای آینده به کار بردهاند. نمونهی این تلاش را در کتاب داستانهای دلانگیز ادبیات فارسی مییابیم.
کتاب پیش رو، کتابیست که ایشان برای حفظ میراث ادبی بزرگان وطنمان و ماندگارسازی این آثار در ذهن نسلهای جوان و آتی با تلخیص چندین داستان برجسته و مشهور فارسی نگاشتهاند. این خلاصه ها ابتدا در مجله سخن به چاپ رسیدند، جایی که مقالات دکتر زهرا خانلری با نام مستعار “ژاله رهبر” چاپ میشد.
داستانها بسیار روان و ساده روایت شدهاند در حالیکه اصالت آنها کاملا حفظ گشته است. استفاده از استعارات، تعابیر، کنایات و برخی از ابیات این داستانها در متن کتاب، تاکیدی بر اصالت کار داشته و حالت اساطیری داستانها را نیز حفظ کرده است.
روح زوج ِ ادیب، دکتر زهرا کیا و دکتر پرویز ناتل خانلری شاد و یادشان گرامی باد.
در این کتاب منحصربهفرد میتوانید داستانهای زیبای زیر را مطالعه نمایید:
۱) بکتاش و رابعه (الهی نامهی شیخ عطار)
۲) شیخ صنعان (منطقالطیر شیخ عطار)
۳) داستان سیاوش (شاهنامهی فردوسی)
۴) بهرام گور و لنبک آبکش (شاهنامهی فردوسی)
۵) یک داماد و سه عروس (شاهنامهی فردوسی)
۶) بیژن و منیژه (شاهنامهی فردوسی)
۷) اسکندر و کید هندی (شاهنامهی فردوسی)
۸) داستان پیدایش شطرنج (شاهنامهی فردوسی)
۹) داستان بختیار (بختیارنامه)
۱۰) خسرو و شیرین (خسرو و شیرین نظامی)
۱۱) بهرام در گنبد سیاه (هفت گنبد نظامی)
۱۲) داستان خیر و شر (هفت گنبد نظامی)
۱۳) همای و همایون (خواجوی کرمانی)
۱۴) یوسف و زلیخا (یوسف و زلیخای جامی)
۱۵) نل و پمن (فیضی کدکنی)
۱۶) داستان نه منظر (داستان عامیانه)