نام کتاب: مکتبهای سینمایی (۱)
نویسنده: غلامرضا معدنیپور (۲)
انتشارات: نشر کتاب آبان
کتاب مکتبهای سینمایی یکی از ضروریترین کتابهایی بود که جای خالیاش شدیدا در بین کتب مرجع سینمای ایران حس میشد. کتابی که بهخوبی، مفید و هدفمند هدف درباره شکلگیری و خصوصیات مکتبهای سینمایی و آنچه از لحاظ تاریخی و اجتماعی موجب به وجود آمدن آن مکتب شده است را مورد مطالعه و بررسی قرار میدهد و خصوصیات هر مکتب را شرح داده و ظهور و سقوط آن را هم توضیح میدهد.
کتاب شامل۱۰ فصل زیر است:
۱) مقدمات
۲) امپرسیونیسم سینمایی
۳) سینمای دادائیستی
۴) سینمای سوررئالیستی
۵) سینمای اکسپرسیونیستی
۶) مکتب مونتاژ شوروی
۷) رئالیسم شاعرانه
۸) نئورئالیسم ایتالیا
۹) موج نو فرانسه
۱۰) سینمای نوین آلمان
آقای معدنیپور در بخشی از پیشگفتار کتاب چنین میگویند:
«سیاق این دفتر «مکتبهای سینمایی» بر این است که نخست زمینهها وبسترهای اجتماعی و سیاسی و تاریخی و فرهنگی و فلسفی در شکلگیری آن مکتب در هر فصل آورده میشود و سپس با رویکرد بر زمینهی پیدایش هنری آن مکتب سینمایی در هنرهای دیگر و چگونگی تاثیر رشتههای هنری زمینهساز بر آن مکتب سینمایی، مختصات و ویژگیهای مشترک و فرمی و محتوایی هر کدام پیوست و فهرست میشود و سپس نمونههایی شاخص از فیلمها و فیلمسازان هر مکتب، به همراه داستانی از هر فیلم آورده میشود؛ و در نهایت در پایان هر فصل، دلایل و عوامل سقوط و افول و سرانجام آن مکتب گفته و نوشته میآید. باشد که مقبول آید و قابل.
این کتاب، به شیوهی «درسگفتار» نوشته شده است و با نگرش تعلیمی ـ در نوع گونه و لحن نوشتهها ـ که ماحصل و دستاورد گسترشیافتهای است از ده سال آموزش در دانشکدهها و مؤسسات آموزشی و کارگاههای سینمایی؛ و همچنین استنتاجی است از دو دوره مباحث گفتاری در رادیو ـ نمایش و فرهنگ ـ در دو برههی مختلف.»
پینوشت:
۱) برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد کتاب «مکتبهای سینمایی» اینجا کلیک کنید.
۲) آقای غلامرضا معدنیپور، مدرس دانشگاه و کارشناس ارشد سینما هستند.